Vecka 36 (35+3)

Barnet
Fostret börjar förbereda sig på att födas. Det tränar andning, men inte när det sover djupt. Fostret har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Det rör sig lika ofta som förut men kan inte ta ut svängarna på samma sätt. Därför upplever man oftare att det i stället puffar och gör svepande rörelser.

Fostret lägger på sig ungefär 14 gram fett varje dag, och väger i den här veckan runt 2,6 kilo. Pojkar är ofta något tyngre än flickor. Det skiljer ungefär 100-200 gram mellan pojkar och flickor.

Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom mammans kropp absorberar en del av det.

Mamman

Din mage kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare vilket beror på att livmodern trycker på urinblåsan.

Råmjölk kan läcka ur dina bröst fast bebisen ännu inte är född. Försök att äta nyttigt och varierat, barnet får all sin näring via dig. Tankarna rör sig säkert mer och mer kring barnet. Kanske känner du oro inför förlossningen. Men en dag finner du att längtan efter att träffa barnet har tagit överhanden och att eventuell rädsla har bytts ut mot längtan efter förlossningen.

 

 


André 22 år

Idag fyller min kärlek 22 år, tänk att när vi träffades var han bara 19. Du är det absolut bästa som har hänt mig och nu ska vi snart få vårat kärleksbarn tillsammans. Jag kan inte vara lyckligare än vad jag är med dig, jag älskar dig! Grattis på födelsedagen <3
 

Massvis med saker

Tänkte att jag ska lägga ut bilder på saker som jag och André själva handlade i Dalarna och saker som vi fick av fina vänner. 
 
Jag börjar med det vi själva köpte:
Vi var som sagt vid Nusnäs och då fick Adrian sin alldeles egna Dalahäst som matchar hans rum.
 
 
Sara har varit i Tyskland och köpt kläderna, på tröjan står det lyckobringare på tyska om jag inte minns helt fel. Gosedjursdalahästen fick Adrian av Sara och Cissie. Passar perfekt då han är halvt dalmas.
 
 
Emilia kom förbi med den här söta dressen. Jag älskar sånna här som hör ihop, så himla söta!
 
 
Av Andrés lillebror fick vi en jättefin ram och kläder till Adrian.
 
 
Såhär börjar Adrians rum ta form. Skötbädden och mobilen till sängen köpte vi också i Dalarna. 
 
 
 
 
 

En tjej som dör i värmen

Jag älskar sommaren och värme. Men att sitta hemma i vårat hus som är dövarmt blir lite för mycket. Var jätteyr imorse, men det blev bättre efter en kall dusch och vatten. Känner dock att det är på väg tillbaka. Tänk att vi skulle få varmaste sommaren ever när jag är gravid. I stugan njuter jag bara av denna härliga sommar, då kan jag svalka mig i sjön och bara ta det lugnt. 
Jag har ingen energi alls hemma till att plocka och fixa, huset ser ut som en svinstia och vi har inte ens varit här ett dygn. Jag blir grinig och gnällig och tar ut allt över André. Jag vill inte vara sån, jag begär bara att graderna ska sjunka 5 grader, snälla! / En tjej som dör i värmen
 
 
 
 

Hofors

Som sagt styrde vi bilen mot Hofors. Var mysigt att träffa familjen där också. Fredagen spenderade vi på stranden, vilket var väldigt skönt. André som är så snäll lekte med Evelina både på stranden och hemma. Evelina fyller 5 år i augusti, helt galet vad tiden går fort. Så hon fick sina födelsedagspresenter av oss nu. Älv-vingar med tillhörade trollspö, kjol och diadem och ett MyLittlePony gosedjur. När vi skulle åka hem igår tog vi vägen genom Nusnäs och kollade på Dalahästar och inhandlade lite saker.
 
 
 

Ludvika

I måndags åkte jag och André till Ludvika och stannade där till torsdag. Vi träffade Emilia lite. I tisdags var vi på kupolen och shoppade, sen åkte vi till Falun och fikade med Cissie och Sara. I onsdags tog pappa och Karin med oss till Sahlins struts där vi åt glass gjord på strutsägg och kollade på strutsarna, vi åkte också in i Torsång en sväng och jag kollade på en gammal kyrka. Efter det åkte jag och André till farmor och farfar och fikade. Torsdagen spenderade vi vid Knutsbotjärn och badade. På kvällen blev vi bjudna på fika hos Shala och efter det styrde vi bilen mot Hofors. 
 
 

Lovis dop

Jag har skitit i bloggen ett tag eftersom vi har varit i Dalarna en vecka. Så nu kommer det komma några inlägg i rad. Jag börjar med Lovis dop som var förra lördagen. Jag sjöng som sagt i kyrkan och fikat efter var jättefint. För er som inte har uppfattat det är Lovis kusin till vår kommande son. 
  
 
 

Vecka 34 (33+5)

Eftersom i mestadels är i stugan blir det inte så mycket bloggande. 
Idag ska jag in till Kramfors och få träna ihop mig med pianisten som ska spela på Lovis dop. Och imorgon är dopet. Ska bli spännande att sjunga, i vanliga fall sjunger jag ju alltid inför min familj och släkt. Nu ska jag sjunga inför helt andra människor, Andrés släkt. Lite nervöst är det. 
 
Ny bild på magen vecka 34. Ser superglad ut haha, not. 
 
Barnet

Nu är fostret så moget att om förlossningen startar försöker inte förlossningspersonalen skjuta upp födseln. Vikten är uppe i ungefär 2,3 kilo och längden i 46 centimeter.

De flesta barn som föds efter vecka 34 klarar sin andning bra och klarar sig utan kuvös. Men de är fortfarande ömtåliga och behöver oftast hjälp att hålla värmen och få i sig näring.

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. Barnet vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden!

Mamman


Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare, andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. En förvärk börjar från toppen av livmodern och sprider sig neråt. De kommer regelbundet och ökar i intensitet och varar längre än sammandragningar. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare. 

Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess.

Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Flytningarna kan bli allt mer rikliga. I slutet av graviditeten kan det vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker.

 

 

 

Diggiloo

I fredags åkte jag, André och hela hans familj till Härnösand på Diggiloo. Vi fick se artister som Lena PH, Nanne Grönwall, Erik Segerstedt, Eric Gadd, Oscar Zia, Nassim al Fakir, Per Andersson och Jessica Andersson. Jag som älskar lite schlager och andra sjungvänliga låtar tyckte det var jättebra och roligt.
 
 

svullo

Det var underbart att få vakna bredvid André idag. Vi åkte till affären och köpte frukost som vi tog med oss till stugan och åt där. Hela förmiddagen spenderades i solen och i vattnet. Blev så glatt överraskad när vi kom till stugan, för där stod bäddsoffan som vi har tänkt köpa dit. André har bara undanhållit det och barnrummet för mig när jag var borta. När han var på ikea ringde jag och pratade, då sa han att han satt och spelade. Så himla kul att bli överraskad. 
 
Nu är jag hemma igen, André är på jobbet och jag svettas ihjäl. Jag har bakat kärleksmums, snoddas, mockarutor, ja ni får kalla dom vad ni vill. Här uppe har dom till och med döpt dem till kramforskaka. Jag har också bakat mina supergoda kladdkakemuffins, det var så himla längesen. Men nu har jag tagit en paus från baket och ligger istället i sängen med fläkten blåsandes rakt på mig och fötterna i högläge. Jag känner mig ganska svullen och varm. 
 
 
 

Hem ljuva hem

Äntligen är jag hemma i mitt och kärlekens hus. Det är så himla skönt, jag bara njuter. Jag har slängt in en tvätt i tvättmaskin, duschat en kalldusch och ska fortsätta ta det lugnt resten av kvällen. Jag blev positivt överraskad när jag kom hem. André har köpt en hylla till vardagsrummet som jag har velat ha jättelänge och allt var klart i barnrummet. Lister, taklampa och fönsterbräda. Jag är supernöjd! 
 
 

glass

På förmiddagen har jag träffat Alex, vi åkte till sibylla och åt mjukglass. Nu är det så varmt att jag steker sönder. Försökte ta en kalldusch men är lika varm redan. Jag klagar absolut inte på värmen, men har ingen att åka och bada med just nu. Blir bättre sen när jag och André kan vara i stugan så man får svalka sig. Nu ska jag bara ligga inne och försöka vara så sval som möjligt och ikväll ska jag ner på stan och fika med Shala. 
 
 

vecka 33 (32+1)

Nu är jag inne i vecka 33. Veckorna går verkligen jättefort och det är jag otroligt glad för, jag vill ha honom här hos mig nu. Det är en sådan knäpp känsla att man skulle kunna göra vad som helst för en människa som inte ens är hos oss än, hur kommer jag inte då känna när han är här. Varje liten rörelse, hicka eller spark får mitt hjärta att smälta. Jag älskar det här lilla livet så otroligt mycket redan! 
 
Barnet

Fostret ökar snabbt i vikt och väger nu cirka 2 kilo. Längden är ungefär 45 centimeter. Om barnet skulle födas nu kan det under ett par veckors tid behöva lite andningshjälp, extra värme och hjälp att få i sig tillräckligt med näring för att må bra.

Det finns gott om fostervatten, vanligtvis nästan en liter. Vattnet gör att fostret kan röra sig fritt och att livmodern inte trycker direkt mot fostret. Fostervattnet har ingen färg men är lite grumligt och har en doft som påminner lite om hav och tång.

Fostret uppfattar ljus och mörker, natt och dag.

Mamman

Ditt magmått som barnmorskan kontrollerar varierar något beroende på barnets storlek, fostervattenmängden och hur barnet ligger i livmodern. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dagen.

Pappan

Väntar ni ert första barn kan det vara lärorikt att få komma på en förlossningsföreläsning några veckor innan det är dags. Det kan också göra att ni känner er tryggare och säkrare inför förlossningen. Alla med barn runt omkring er har sina egna tankar och berättelser om förlossningar. Det är bra att lyssna på och diskutera med andra men det är även bra att lyssna till dem som jobbar med förlossningar och nyförlösta dagligen för att få en annan bild av verkligheten.

Hos barnmorskan/ kontroller

Dags att besöka barnmorskan igen. Hon eller han känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, din vikt, ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du lämna ett extra urinprov eller blodvärde. Din partner kanske har svårt att följa med på besöken varje gång men är alltid välkommen.

Många förlossningsavdelningar har regelbundet återkommande informationsträffar om förlossning och BB. Hör med din barnmorska vad som gäller vid det sjukhuset du ska föda på eller gå in på respektive sjukhus hemsida.

 

 


Fika och bad

Idag började jag dagen med att åka till farmor och farfar och fika en sväng. Till lunch åkte jag ner med Issa och Agnes på stan och lunchade lite och åt glass. Vi blev så varma på takterassen på fiket att vi tog oss en sväng till stranden också. Nu på kvällen har jag umgåtts med min farbror, med fru och vän. Så underbara människor alla tre, kändes skönt att få lite ny energi av dem!
 
Agnes och Issa
 

Godfrukost

Imorse kom Emilia och hämtade upp mig. Vi åkte och handlade frukost, färskt bröd, vattenmelon och annat gott. Sen åkte vi hem till henne och åt frukost ute i solen. Resten av dagen har vi också blivit kvar i solen fram tills nu. Nu är jag hemma hos pappa och Karin och ikväll ska vi grilla. Cajsa kommer också. 
 
 

Piren

Kvällen har jag spenderat med Emilia och Shala på piren. Vi åt god oxfilé till varmrätt och jordgubbs och cheesecakeglass med jordgubbar och grädde till efterrätt. Det var dessutom trevligt att dom hade alkoholfri drink på menyn. Gott att gå dricka något annat än cola jämt. En mysig kväll har jag i alla fall haft med mina brudar. 
 
 

Mot Ludvika

Solen lyser och jag har försökt få mig lite färg. Idag åker jag till Ludvika, ska mysa med Emilia och Shala ikväll och äta på restaurang. Sen får vi se vad som händer resten av dagarna.
Jag saknar min älskling, ska bli skönt att han följer med nästa gång vi ska ner. 
 
Evelina och Sofia
 
 
Luna myser med magen.
 
 
 
 
 
 
 

Hofors

I tisdags tog jag tåget ner till Gävle och blev upphämtad där av mamma. Efter det åkte vi till Sofia och Evelina och köpte glass. 
Igår tog jag tåget in till Falun och träffade Emma, Hedvig och Johanna. Det blev fika på waynes och en sväng på stan innan jag tog tåget tillbaka till Hofors. 
Idag har jag varit på massage vid Lenas aromamassage och friskvård. Det var så underbart skönt att få bli lite omhändertagen och få sig en omgång i musklerna. Jag har också vart och fikat med mamma och Vera. Senare ska jag en sväng till Sofia och Evelina och mysa lite. 
 
 

RSS 2.0