Vecka 27 (26+4)

Igår bakade jag bullar. Det tog så mycket på krafterna att jag somnade klockan sex. Halv åtta blev jag väckt av André och då åkte vi upp till Antonia och Stefan en stund. 
Idag kommer pappa och Karin hit. Så nu på morgonen har jag plockat och fixat lite. 
 
Jag har glömt att lägga ut ett inlägg och vecka 27 också. Så här kommer en bild och lite information:
 
Barnet

Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu mellan naveln och revbensbågen.

Fostret väger knappt ett kilo, och kan vara omkring 37 centimeter långt. Vissa barn kommer att födas med mycket och långt hår, medan andra inte har något hår alls när de föds.

Det finns ännu gott om plats för fostret att röra sig på. Många foster är mer vakna på kvällen, då man kan märka att det sparkar mer i magen. När fostret rör sig tränar det upp sin fysik för att bli starkare i kroppen.

De flesta barn skulle överleva nu om de skulle födas för tidigt. Tarmarna har mognat och skulle klara av att ta emot modersmjölk. Men fortfarande är barnet skört och skulle behöva mycket vård för att kunna överleva utanför livmodern. Varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad för barnets mognad. Lungorna har utvecklats mycket, men lungblåsorna behöver ännu mer tid för att utvecklas fullt ut.

Mamma

Nu kanske du känner en liten fot som trycker mot magen. Ibland tar fostret spjärn och prövar sina krafter. Du kan känna hur det "svarar" när du försiktigt trycker tillbaka. Du kan också börja känna dig tung och få bristningar, så kallade strior på mage och lår.

Det är vanligt att gravida drabbas av klåda. Det kan vara hormonerna som påverkar huden eller kanske har du druckit för lite vatten. I allvarliga fall kan klådan bero på förhöjda levervärden orsakade av graviditeten. Berätta för barnmorskan om din klåda så att du kan få hjälp med eventuell behandling.

Pappa

Graviditeten blir mer verklig när magen växer och det går att känna fosterrörelserna utanpå. Tiden för den beräknade förlossningen är inte så långt bort. Många par kan känna att de har fullt upp nu. Kanske har föräldragrupperna börjat redan och ni har flera träffar inbokade närmaste tiden. Intervallen mellan besöken till barnmorskan blir också tätare snart. Det kan kännas som att ni behöver planera och ordna med praktiska saker inför förlossningen och föräldraskapet. Prata med varandra om era förväntningar, er eventuella oro och andra funderingar ni har. Skriv gärna ner tankar eller frågor ni har och ta med er för att diskutera med barnmorskan vid nästa besök.

 

Vilka är ni?

 

Lämna aldrig barnen i bilen

Dela gärna vidare filmen då fler kan behöva se. Det räcker med 15 minuter innan det är kört! Skulle du vilja bli lämnad i sådan hetta?
 

Jag älskar dig mamma!

 
 

Rotsidan

VI har haft det jättebra med Amanda och Alex i helgen. Igår packade vi in oss i bilen och åkte ut till havet. Vi grillade korv och fikade. Sen svängde vi förbi vid stugan och solade och badade. Till kvällen blev det grillning och kortspel. Nu har dom åkte hemåt igen och André ska snart till jobbet. Jag själv ska bara ta de lugnt, är otroligt trött idag.
 
 

Lamm

Igår var vi i stugan hela dagen. Det var superfin väder, så vi badade en gång och tog det mest lugnt i solen sen. André fixade mat som en tidig morsdagspresent till Antonia. Det blev lammstek och hemmagjord potatissallad. Efter en trevligt middag åkte vi hem och inväntade besök av Shala och Alex. 
 
Jag och André (som det pensionärspar vi är) har varit vakna en stund nu, medan dom ligger och sover. Jag ska väcka dom senast halv 11, så ska vi äta frukost ute på altanen. 
 
 

första doppet

En sak kan man inte förneka och det är att det är varmt ute. Men gud så underbart! Vi hämtade upp Philip, åkte och köpte mjukglass och fortsatte sen till stugan. Där badade vi och njöt en stund. Blev lite irriterad på min mjukglass dock och André tycker att jag är jättetöntig. Men på bilden nedanför ser ni mjukglassen som jag åt på sibylla i Ludvika och den som jag åt i Bollsta idag. Inte ens bägaren är fylld, mesigt. 
 
 

sunshine

Jag ligger ute i solen och försöker få lite färg, jag känner mig likblek och blekfet. Idag ska gräsmattan premiärklippas av André. Jag kan ju inte på grund av allergin. Det är i alla fall på tiden. Just nu ser det ut som att det är obebott här haha.
 
Jag måste städa huset också innan Amanda och Alex kommer på fredag. Tror jag tar det närmare kvällen då jag inte vill gå miste om det fina vädret. Vi hoppas på fint väder i helgen också!
 
 

Veckohandling

Idag har det varit underbart väder enligt mig haha. När det regnar känner jag inte av pollen lika mycket, så  en sån här dag fick gärna komma. Jag och André tog en promenad i regnet och veckohandlade. Jag älskar att veckohandla och fylla upp kylskåpet. 
 
Igår provade jag ut vilka klänningar som passar mig nu när magen har växt. Ungefär hälften blev kvar och resten plockade jag undan så att jag inte ens behöver ha dem i garderoben. Har köpt en svart långtkjol för gravida som jag har på bilden, på lindex. 
 

Bikini

Här kommer bilder på bikinisarna som jag till slut beställde. Storleken på topparna fanns inte heller exakt så stora som jag behövde, men jag tror nog att de ska passa ändå. Nederdelarna är från stora storlekar på halens och topparna från gina tricot. 
 
 
 

plus size = jag?

Jag vet inte hur jag ska börja det här inlägget, är lite smått irriterad. Man har alltid varit irriterad på och skakat på huvudet när man har sett alla retuscherade kvinnor (och män) i tidningarna. Kvinnorna ska vara smala, smala, smala och männen muskulösa. Ja som sagt man har ruskat på huvudet och blivit lite irriterad, men aldrig riktigt mer än så. Inte förrän nu. I höstas gick jag upp en del i vikt efter att ha slutat dansa, flyttat osv. Men inte så mycket att jag behövde tänka på det när jag handlade kläder. Nu när jag är gravid så har det helt plötsligt slagit mig. Storlekarna på kläderna är ju hela galna. Det började när jag skulle köpa mina första mammakläder. Jag har den största storleken som finns på mammabyxor. Och det var när jag var i v.19 kanske. Man ska ju växa mer. Ska det till slut inte finnas nå byxor alls som jag kan ha då? Och tänk de som är större än mig, dom kan inte ha nå kläder alls. Man vill ju ändå känna sig fin under graviditeten. 
 
Andra slaget kom nu när jag började leta runt efter en bikini till sommaren. Jag kan ju inte ha de jag hade innan, då både bröst och rumpa har växt. Det som irriterar mig är inte att det inte finns storlekar för mig på en vanlig h&m avdelning. Det som stör mig är att det inte finns nå utbud alls för stora kvinnor. På plus size avdelningen på h&m är det så fula bikinis att jag vill spy. Borde inte större kvinnor ha samma förutsättningar som smala kvinnor att handla? Inte undra på att stora människor inte mår bra, när dom inte ens kan handla fina kläder. På en enda hemsida hittade jag ett par bikinitrosor som var någorlunda lik de som finns på vanliga affärer. Vem har bestämt att alla stora kvinnor vill ha ett extra tygstycke som går upp över magen för att dölja den? Det förstår jag väl att det finns vissa, men andra kanske är nöjd med sin mage trots att dom har stor rumpa. Och ska vi tvinga alla stora kvinnor att dölja sin mage, då kommer ju alla till slut känna sig som att de måste gömma sig i vassen på badstranden. På sidan där jag hittade bikinitrosorna jag vill ha var det inte ens plus size modeller som visade upp dem. Inte ens där fick de synas. Nej usch för denna förvrängda konstiga syn dom försöker pracka på oss. 
 
Nu säger inte jag att jag inte vill gå ner i vikt efter graviditeten, för det vill jag. Men kan man inte få känna sig lite fin under tiden? Jag känner nu att jag blev väldigt öppen med mig själv, att ni fick veta mer än vad ni i vanliga fall skulle ha fått. Men det kanske behövs. Om vi blir fler som går ut med att vi inte är pinsmala, vilket syns på oss ändå, men ingen vågar prata om det. Då kanske det också blir färre som gömmer sig i vassen i sommar.
 
Helt galet att den här kvinnan räknas som en plus size modell. Jag förstår inte! 
 
 
Jag har gärna haft något sånt här i sommar...
 
 
Det här tycker affärerna att jag ska ha på mig...
 
 
 

Värt att kolla på

 

Bilden = sant

 

fotboll

Igår följde jag med Andrés familj och kollade på Philips fotbollsmatch. Det var superfint väder ute, men tyvärr förstör pollen så himla mycket. Längtar så himla mycket tills det värsta är över. 
 
 

pollen i håret?

Igår var vi i stugan hela dagen. Jag städade klart i vår stuga och bäddade sängen osv. Killarna sköt pilpåge och luftgevär ungefär hela dagen. Antonia  bjöd på jättegod mat till kvällen och sen satt vi bara ute på altanen och hade det trevligt. 
 
Idag har jag det inte lika trevligt. Jag märkte igår att stugan är omringad av björkar så jag knaprade allergitabletter. Det jag inte tänkte på när jag kom hem var att jag borde ha tvättat håret och slängt kläderna i tvätten på en gång. Jag har vaknat massor med gånger inatt med kliande ögon och täppt näsa. Jag tror att det kan vara för att jag har fått pollen i håret efter en hel dag ute. Nu har både jag och André duschat, jag har bäddat rent i sängen och ska snart slänga in kläderna i tvätten som vi hade på oss igår. 
 
Bilder på sjön igår. 
 

gravidkläder på h&m

Det finns jättebra gravidkläder på h&m. Det här har jag tänkt att jag ska inhandla till sommaren.
 
 

varmt och skönt

Nu har vi ätit frukost och ska snart göra oss iordning för att åka till stugan och städa ut vår stuga lite. Ser ut att bli varmt och skönt ute så vi får nog klä på oss lite lätt. Ett tecken på att jag behöver nya kläder snart. 
 
 

love

En dag i solen med min kärlek!
 

Uppbokat

Efter att inte många alls har varit upp hit och hälsat på och sett vårt nya hus, så märks det verkligen att det börjar gå mot sommar. Nu har vi fyra helger i rad uppbokade av besök nerifrån. Nästa helg är det tänkt att Shala och Alex ska komma, så himla kul! Helgen efter det dyker pappa och Karin upp, sen kommer mormor och morfar och sista helgen kommer Sofia, Krille och Evelina. Det kan man verkligen kalla uppbokat. Det känns skönt och roligt att folk faktiskt vill komma och hälsa på. 
 
Jag känner sparkarna i magen på ett helt annat sätt nu, innan har det liksom bara varit som små dunkar. Nu känner man hur han rör sig och ser utanpå magen, det känns helt underbart. Inte direkt som på bilden då haha. 
 

Kappahl

Underbara pojkkläder från Kappahls Newbie!
 
 
 
 

kortare hår

Igår var vi i stugan nästan hela dagen och på fredagen var vi också dit en sväng. Vi spelade spel, bland annat fia med knuff och jag vann, hehe. Åt god lax som Antonia hade lagat och kollade på eurovision. Det är väl ingen hemlighet att jag är ett stort Sanna-fan och tydligen inte bebisen i magen heller. Han sparkade endast under hennes låt igår. Det var stilla i magen alla andra låtar, men just när Sanna sjöng sparkade han till. Det är mammas pojke det. 
 
Jag var upp till Antonia i torsdags och klippte av mig håret. Så himla skönt och jag är supernöjd!
 
 
 

hjärtslag

Idag har vi varit hos barnmorskan och vi fick för första gången höra lillemannens hjärtslag. Så underbart och härligt att få höra det slå, 152 hjärtslag i minuten. Nu på kvällen har i varit hos svärföräldrarna. Antonia klippte mig och jag är supernöjd. Så himla skönt att bli av med en bit av min kalufs. Jag tänkte att jag lägger ut bild på det imorgon. 

Mat på magen

Igår bjöd jag in svärföräldrarna på mat. Som vanligt när jag lagar mat är magen ivägen och jag får mat över den. Jag måste verkligen börja använda förkläde, annars kommer jag få tvätta ihjäl mig. Vi hade det i alla fall mysigt igår.
 
 

Brio happy kombivagn

Nu har vi beställt hem vagn. Det blev en brio happy kombivagn med sittdel och hårdlift i färgen navyblue. Vi valde också ett knäledschassi med silverfälgar och en skötväska. 
 
 

Rensat i trädgården

Klockan är bara tolv och jag har redan hunnit rensa i blomlandet på framsidan, plus kratta och rensa lite på baksidan. När jag var mindre var jag alltid med på våren och rensade i landen hemma och jag tyckte det var jättekul. Det jag saknade nu var att göra det med en familj. Jag hade dock sällskap av lilleman i magen nu, men jag längtar tills han är ute så att vi kan göra det tillsammans. 
Nu ska jag göra mig en räkmacka och sätta mig i solen och ta det lugnt ett tag innan jag fortsätter med städningen inne. 
 
 
 
Det finns så söta verktyg för barn.
 
 

vecka 24 (23+0)

Vi känner sparkar ganska tydligt utanpå magen nu och jag såg till och med att magen rörde sig idag. Helt galet att jag redan är inne i vecka 24, tiden går så snabbt. 
 

restaurang

Det var otroligt skönt att komma hem till min älskling och få pussas och kramas. Onsdagen spenderade vi hos svärföräldrarna. Jag hade föreberett mat, så vi grillade och gick sedan och kollade på en brasa. Sen avslutade vi kvällen med film och efterrätt. 
 
Idag har vi varit med nästan hela Andrés släkt på restaurang vid höga kusten-bron och firat hans mormor. Jag åt en jättegod biffstek och André åt lamm. Det var också trevligt att få bekanta sig lite med Andrés släkt, vi har ju inte gjort det så mycket. 
 
 
 

RSS 2.0