Nytt till lillen

Nu är jag inne i vecka 32, bara 8 veckor kvar alltså. Helt crazy! Idag var vi hos barnmorskan och allt såg bra ut. Mitt järnvärde har gått upp av tabletterna jag äter och prinsens hjärta slår 144 hjärtslag i minuten. 
Vi tog en sväng på stan också och inhandlade lite nytt till lillens garderob. André hittade en filt som han inte kunde sluta klappa för att den var så mjuk, så den köpte vi också. 
 
 

Solig helg

Vi har varit i stugan hela helgen och faktiskt haft fint väder. I lördags lyste solen hela dagen, så jag passade på att få mig lite färg. På kvällen hade Antonia och Stefan några vänner på besök, så vi åt gott och hade det bra. Jag, Sofie och Robin tog en kvällstur med båten också och fnittrade som små barn när vi åkte på vågorna. 
 
 
 

bättre väder, tack?

Jag hoppas att vädret börjar gå åt rätt håll snart. Är så trött på denna konstiga sommar. På tisdag åker jag neråt i landet, ska bli härligt att träffa familj och vänner en stund. Känner mig dum som åker när André har ledigvecka bara, men det var enda veckan jag kunde. 
Sen jag bloggade sist har det inte hänt jättemycket, vi har skaffat oss ett nytt matbord. Mer rejält och passar bättre. 
 
 

Midsommarafton

Nu är vi hemma från stugan igen, för ett tag i alla fall. Ska bli skönt att få sova i sin egen säng inatt. I stugan delar nämligen jag och André på en 105 säng. Det gick bättre förra sommaren kan jag ju säga, när jag inte hade magen. Vi har haft en bra men kall midsommar, som alla andra antar jag. God mat och trevligt sällskap.
 
 
 

vecka 30 (29+4)

Sen i tisdags har jag varit i stugan med svärföräldrarna. Vädret har inte varit på topp, men jag har haft det mysigt ändå. Idag har vi varit i Sundsvall på Ikea. Det inhandlades ett nytt köksbord och lite annat smått och gott. Just nu är jag hemma för att packa lite, sen ska jag tillbaka till stugan. Imorgon är det ju midsommar och då vill man inte vara hemma, men vi stannar nog hela helgen. Därför kommer jag blogga väldigt dåligt ett tag framöver. 
 
Jag är inne i vecka 30 nu också, så det är inte alls långt kvar innan vår lilla prins är här <3
 
 

trevlig helg

Min syster Sofia kom med dotter och pojkvän i torsdags och är fortfarande kvar. Dom åker hem imorgon. I fredags var vi på Kramfors folkfest och Evelina åkte alla barnkaruseller som fanns, Vi köpte dessutom med oss lite marknadsgodis hem. Igår var vi till stugan och badade, först i sjön, sen värmde vi oss i bubbelpoolen. Vi fikade också och grillade hamburgare. 
André har lekt med Evelina nästan konstant sen dom kom hit, så ni kan ju kanske förstå vem som är favoriten nu?
Hon är dessutom farscinerad av bebisen i magen så hon går och stoppar sin docka innanför kläderna så att hon också har en bebis i magen. 
 
 
 
 

Ner till Dalarna

Tänkte att jag skriver ut på bloggen när jag har tänkt ta mig ner till Dalarna. Tänkte att jag åker ner 24/6, vet dock inte om jag stannar i Hofors eller Ludvika då, det beror helt på vilka människor som hinner träffas. Jag kan dessutom ta mig till både Falun och Borlänge. Sen tänkte jag ta mig tillbaka upp till Norrland den 4/7 igen. Det är Ludvikafesten den helgen och jag festar väl inte, så det skulle vara bäst om dom som inte bor i Ludvika hinner träffas då. Kanske några från klassen som har tid? :)
 
Sen är det väl tänkt att jag ska ner en gång till innan bebisen kommer, men det blir i slutet av juli och då åker jag med André.
 

Ett år sedan!

Ja nu är det ca ett år sen som jag tog studenten. Jag bodde i Dalarna, spenderade alla mina dagar med klassen och pendlade ca varannan helg till Norrland och André. Jag vill säga ett stort grattis till alla som tar studenten i år och försäkra er om att man vet aldrig vad som händer. Inte trodde väl jag att jag skulle sitta här superlycklig i Norrland och vänta mitt första barn med min stora kärlek. Mina klasskamrater är ute på helt andra håll, reser och uppfyller sina drömmar inom dansen. Jag saknar dem alla otroligt mycket och har inte träffat de flesta sen vi stod där mitt i natten utanför balen och grät. 
 
 
 
 
 
 
 

vecka 29 (28+2)

Barnet

Fostret väger nu runt 1,2 kilo och är ungefär 40 centimeter långt. Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Det är tillräckligt stort för att kunna sparka på mammans revben och även slå mot urinblåsan. En del kan sparka så hårt att mamman blir öm på en viss punkt.

Ännu behöver fostret inte vända sig med huvudet nedåt eftersom det fortfarande finns gott om plats att ändra läge. Fostret kan drömma nu.

Mamma

Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Att känna mycket sparkar är helt normalt. En del känner mindre än andra.

Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över.

Kanske känner du av förvärkar? Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga dig i ett varmt bad. När du slappnar av avtar värkarna.

Pappa

Har du och din partner börjat boa än? Boande innebär att hemmet och rutinerna iordningställs och ses över inför den nya familjemedlemmens ankomst. Ni kanske köper barnvagn, skötbord och spjälsäng. Bilbarnstol är ett måste om barnet ska färdas i bil.

Tänk på att vissa barnvagnsmodeller måste beställas i god tid. Utbudet av begagnat är stort så ni behöver inte köpa nytt. Boandet innebär kanske också att ni organiserar hemmet på andra sätt. Lagar trasiga möbler. Flyttar, bygger ut eller renoverar? Städar i källaren? Målar om och tapetserar? Eller kanske syr gardiner och vårdar kläder? Allt för att skapa ett välkomnande hem. Gör en lista på vad ni vill ska göras – men ställ inte alltför höga krav på er själva.

Hos barnmorskan/ kontroller

Nu brukar det vara dags att besöka barnmorskan igen. Även den här gången kontrolleras hur livmodern och barnet växer. Med ett speciellt måttband mäts avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Sedan skrivs värdet in på en kurva för att följa utvecklingen.

Barnmorskan kontrollerar också ditt blodtryck och ibland tas ett extra urinprov, blodvärde och/eller blodsocker. Din eventuella partner är såklart alltid välkommen att följa med. Säkert får ni lyssna på barnets hjärta genom en ultraljudsförstärkare.

Om din blodgrupp är Rh-negativ kan du behöva ta nya blodprover ytterligare en eller två gånger under graviditeten för att upptäcka eventuell immunisering. Rutinerna kan skilja sig åt mellan olika landsting.

 

 

 

 



Asos

Igår fick jag hem den här klänningen som jag beställde frå asos. Tänkte att jag ska ha den på Lovis dop. 
 
 

nya kläder

Vi handlade kläder till hela familjen.
 
 
 
 
 

nya saker

I fredags var jag och André på Birsta och Ikea och handlade. Vi åkte från början dit för att handla nya köksstolar, men vi kom hem med mycket mer, plus en mormor och morfar. Vi mötte nämligen upp dem där. Resten av helgen har vi haft det jättebra och ganska fint väder. 
 
Här är några av sakerna vi köpte, från bland annat Ikea, Childrens house och Siba. Vi fick mycket av sakerna från Childrens House av snälla mormor, morfar och mommi.
 
 
 
 
 

rabarberkräm

Igår bakade jag bröd på dagen. På kvällen var vi och kollade på balen en sväng och sen fikade vi hos svärföräldrarna. Jag passade på att nalla lite rabarber när vi var där, så jag kokade ihop rabarberkräm på kvällen. Nu sitter i och äter godfrukost med hembakat bröd och hemgjord rabarberkräm. 
 
 

Namn på bebis

Jag tänkte att det kanske är dags att skriva ut vad bebisen ska heta, eftersom vi själva är så himla säkra på det. Jag har länge velat ha en flicka som heter Aurora och en pojke som heter Adrian. André hade inga invändningar mot det, då han också gillade namnen. Eftersom det blev en pojke nu då (99% säkert) så ska han heta Adrian. Han får dessutom två mellannamn. Min morfar heter Juhani i mellannamn och min morbror hette den svenska versionen Johan. Därför blir han döpt efter de båda två helt underbara männen, men vi väljer den finska varianten. Hans andra mellannamn blir Maximus, det var Andrés val och ett jättefint namn bland annat från karaktären i filmen Gladiator. Så hans fullständiga namn blir alltså:
 
 
 

nytt till barnrummet

Idag har jag beställt hem detta till barnrummet. Jag längtar verkligen tills det kommer, så att man får börja pyssla och ställa iordning.
 
 

vecka 28 (27+0)

Idag gick jag in i vecka 28 det känns så galet. Snart är det bara 10 veckor kvar till BF. Det märks att han börjar ta mer och mer plats inne i magen. Jag har fått som ett konstigt tryck mot revbenen och det är väl obehagligt, men jag har läst att det är normalt. Men det är inte skönt för det. Det som är helt underbart är när han sparkar och hela magen rör sig. Jag blir alldeles varm i hjärtat varenda gång. 

Sista delen av graviditeten
Graviditeten brukar delas in i tre delar, de så kallade trimestrarna. Den första trimestern pågår till och med vecka 12, den andra mellan vecka 13 och 27, och den tredje från vecka 28 till att barnet föds. Så nu börjar den tredje och sista delen av graviditeten, trimester tre!
 
Barnet

Fostret väger drygt ett kilo och är cirka 39 centimeter långt nu. Hos pojkar har testiklarna börjat vandra ner genom ljumskkanalen från buken mot pungen.

Nu har fostret stora chanser att överleva om det skulle komma.

Fostret kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen men en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet när det är cirka en månad kvar till förlossningen.

Mamma

Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar sig samman och blir hård. Sammandragningar är ofarliga och påverkar inte den fortsatta graviditeten men om de ökar och kommer regelbundet ska du kontakta din barnmorska eller förlossningen. Ibland kan det finnas orsaker till sammandragningarna som kan avhjälpas, till exempel stress eller en urinvägsinfektion.

Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer. En del kvinnor kan känna sig stora och tunga och ha svårt att röra sig obehindrat. Känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka som i början av graviditeten.

Pappa

Det kan börja bli tungt för din partner nu. Hon kan känna sig både otymplig och oattraktiv. Tänk på att det kan vara viktigt för henne att få höra vad hon betyder för dig och vad fantastiskt det är att ni ska bli föräldrar.


Norrfällsviken

I helgen var som sagt pappa och Karin på besök. Vi åkte runt lite så dom skulle få se områderna här omkring. Vi var bland annat till Norrfällsviken och åt lunch på fiskarfänget. Nu blir vi ensamma i några dagar igen innan mormor och morfar kommer på fredag. 
 
 

RSS 2.0