vecka 33 (32+1)

Nu är jag inne i vecka 33. Veckorna går verkligen jättefort och det är jag otroligt glad för, jag vill ha honom här hos mig nu. Det är en sådan knäpp känsla att man skulle kunna göra vad som helst för en människa som inte ens är hos oss än, hur kommer jag inte då känna när han är här. Varje liten rörelse, hicka eller spark får mitt hjärta att smälta. Jag älskar det här lilla livet så otroligt mycket redan! 
 
Barnet

Fostret ökar snabbt i vikt och väger nu cirka 2 kilo. Längden är ungefär 45 centimeter. Om barnet skulle födas nu kan det under ett par veckors tid behöva lite andningshjälp, extra värme och hjälp att få i sig tillräckligt med näring för att må bra.

Det finns gott om fostervatten, vanligtvis nästan en liter. Vattnet gör att fostret kan röra sig fritt och att livmodern inte trycker direkt mot fostret. Fostervattnet har ingen färg men är lite grumligt och har en doft som påminner lite om hav och tång.

Fostret uppfattar ljus och mörker, natt och dag.

Mamman

Ditt magmått som barnmorskan kontrollerar varierar något beroende på barnets storlek, fostervattenmängden och hur barnet ligger i livmodern. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dagen.

Pappan

Väntar ni ert första barn kan det vara lärorikt att få komma på en förlossningsföreläsning några veckor innan det är dags. Det kan också göra att ni känner er tryggare och säkrare inför förlossningen. Alla med barn runt omkring er har sina egna tankar och berättelser om förlossningar. Det är bra att lyssna på och diskutera med andra men det är även bra att lyssna till dem som jobbar med förlossningar och nyförlösta dagligen för att få en annan bild av verkligheten.

Hos barnmorskan/ kontroller

Dags att besöka barnmorskan igen. Hon eller han känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, din vikt, ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du lämna ett extra urinprov eller blodvärde. Din partner kanske har svårt att följa med på besöken varje gång men är alltid välkommen.

Många förlossningsavdelningar har regelbundet återkommande informationsträffar om förlossning och BB. Hör med din barnmorska vad som gäller vid det sjukhuset du ska föda på eller gå in på respektive sjukhus hemsida.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0